
Kuinka muotoilla saatekirje Suomen työpaikkoihin vuonna 2025
Opi muotoilemaan saatekirje Suomessa. Tutustu tärkeimpiin vaiheisiin ja asiantuntijan laatimaan saatekirjeen malliesimerkkiin, jotta voit räätälöidä omasi helposti vuonna 2025.
Asiakkaamme palkkasivat:
Kahvinkeitto, tarjoilu, baaritiskillä työskentely ja yleisesti ottaen vieraiden ja asiakkaiden kanssa toimiminen – nämä käyvät nopeasti vanhaksi, jos työolot eivät ole parhaat mahdolliset. Ja parhaissa hotelleissa, lomakohteissa, baareissa ja ravintoloissa on aina enemmän hakijoita kuin avoimia työpaikkoja. Sinun on päihitettävä paljon muita hakijoita päästäksesi sinne.
Tässä kohtaa matkailu- ja ravitsemisalan ansioluettelosi astuu kuvaan. Sen on osoitettava, että sovit hyvin niin boutique-hotelleihin kuin aamiaisbaareihinkin. Tässä artikkelissa näytetään, kuinka kirjoitat muita paremman matkailu- ja ravitsemisalan ansioluettelon, ja siinä on Suomeen liittyviä esimerkkejä ja malleja, joita voit käyttää. Saat myös selville, mitä taitoja matkailu- ja ravitsemisalan ansioluetteloosi kannattaa sisällyttää, ja saat asiantuntijoiden vinkkejä, joiden avulla voit tehdä siitä entistä paremman.
Luo tehokas ansioluettelo minuuteissa. Valitse ammattimainen ansioluettelopohja ja täytä jokainen osio hetkessä käyttämällä valmiita sisältöjä ja asiantuntijoiden vinkkejä.

Loimme oikealla olevan esimerkin CV:n rakentajallamme. Katso muita hyviä CV-esimerkkejä, kuten tämä.
Tarvitsetko erilaisen CV-esimerkin kuin majoitusalan CV? Katso nämä esimerkit:
Eikö etsimääsi löytynyt? Tutustu kaikkiin CV-esimerkkeihimme .
Katriina Viljanen
Puh: 077 2222 2222
E: katriina.viljanen@lcmail.fi
LinkedIn: linkedin.com/in/katriinaviljanen03
Henkilökohtainen lausunto
Tunnollinen ja energinen tarjoilija, jolla on yli 3,5 vuoden kokemus elintarvike- ja juomateollisuudesta. Käytin kattavaa ruokalista- ja annoskoostumustasi voidakseni huomaamattomasti myydä 73 % iltavuoron tilauksista nykyisessä työpaikassani lisämyyntinä, mikä toi 15–35 % lisää jokaisesta lisämyyntipöydästä. Etsin mahdollisuutta hyödyntää erinomaisia asiakaspalvelutaitoja ja turvallisen elintarvikkeiden käsittelyn tietämystä auttaakseni Dozy Waiter Cateringia ylläpitämään ja ylittämään korkeat standardit, joista se tunnetaan.
Työkokemus
Tarjoilija
Kolme Keijua Bistro, Helsinki
Elokuu 2018 – nykyhetki
Baarin henkilökunta
Zelenoffin Urheilubaari, Helsinki
tammikuu 2017–heinäkuu 2018
Koulutus
Ravintola- ja pitopalvelualan ammatillinen tutkinto
Keudan ammattiopisto, Kerava
Valmistunut: 2018
Lukio (Lukio)
Töölön Yhteiskoulu, Helsinki
2013–2016
Aiheet: kuvataide, draama, suomalainen kirjallisuus
Taidot
Sertifiointi
Harrastukset
Näit juuri esimerkin asiantuntijan hotelli- ja ravintola-alan ansioluettelosta ja nyt tiedät , mitä siihen kannattaa sisällyttää . Siirrytäänpä oman hotelli- ja ravintola-alan ansioluettelon kirjoittamiseen .
Majoitus- ja ravitsemusalan työpaikan ansioluettelon kirjoittaminen edellyttää keskittymistä näihin keskeisiin osa-alueisiin:
Lisäksi kannattaa mainita kielet, joita osaat hyvin, varsinkin jos haet tehtäviä, joihin liittyy vuorovaikutusta erilaisten asiakkaiden kanssa.
Katsotaanpa nyt, miltä ansioluettelon tulisi näyttää käytännössä. Tässä on vaiheittainen kaava matkailu- ja ravitsemusalan ansioluettelon laatimiseen:
Työskennellessäsi matkailu- ja ravitsemisalalla tiedät pari asiaa hyvän ensivaikutelman tekemisestä. Henkilökohtainen lausuntosi on tapa, jolla teet hyvän ensivaikutelman matkailu- ja ravitsemisalan ansioluettelollasi.
Se tekee kolme asiaa:
Koska kirjoitat uuden hakemuksen jokaista uutta työhakemusta varten (kyllä, ihan oikeasti), on hyvä, että sinulla on jonkinlainen lunttilappu, jonka avulla voit työskennellä.
Vastaa vain seuraaviin kysymyksiin yhteensä 3–4 lauseella ja 50–150 sanalla, niin siinä se, henkilökohtainen lausunto on valmis.
Monet yritykset käyttävät työhakemusten käsittelyyn ja lajitteluun hakijoiden seurantajärjestelmää (ATS). Tästä ja muista syistä on hyvä käytäntö sisällyttää aina hakemukseesi haettavan tehtävän nimi sekä yrityksen nimi. Yritä myös peilata tärkeimpiä avainsanoja.
Vaikka aloitatkin ansioluettelosi henkilökohtaisella lausunnolla , se on parasta kirjoittaa viimeisenä. Pystyt tekemään työtä paljon paremmin, kun työtehtäväsi ja taitosi ovat valmiina (siksi sitä kutsutaan myös ansioluettelon yhteenvedoksi ). Pidä se siis mielessäsi nyt ja palaa siihen myöhemmin.
Tunnollinen ja energinen ravintola-alan työntekijä, jolla on yli 3,5 vuoden kokemus elintarvike- ja juomateollisuudesta. Käytin kattavaa ruokalista- ja annoskoostumustasi voidakseni huomaamattomasti myydä 73 % iltavuoron tilauksista nykyisessä työpaikassani, mikä toi 15–35 % lisää jokaisesta lisämyynnistä. Etsin mahdollisuutta hyödyntää erinomaisia asiakaspalvelutaitoja ja turvallisen elintarvikkeiden käsittelyn tietämystä auttaakseni Dozy Waiter Cateringia ylläpitämään ja ylittämään korkeat standardit, joista se tunnetaan.
Vahva ansioluetteloyhteenveto vakuuttaa rekrytoijan siitä, että olet täydellinen ehdokas. Säästä aikaa ja valitse ura-asiantuntijoiden kirjoittama valmis ansioluettelo ja mukauta se tarpeisiisi LiveCareerinansioluettelotyökalulla .

Niin paljon matkailu- ja ravitsemusalalla opitaan tekemällä – varmista, että työkokemus-CV:si osio on rekrytoijille mahdollisimman helppolukuinen. Pidä kiinni aikajärjestyksestä, eli listaa työpaikkailmoituksesi uusimmasta uusimpaan. Tätä rekrytoijat ja ATS:t odottavat.
Käytä seuraavaa mallia luodaksesi alaotsikon jokaiselle työkuvaukselle hotelli- ja ravintola-alan ansioluettelossasi:
[Työnimike]
[Yrityksen nimi, sijainti]
[Työsuhteen päivämäärät]
Lisää enintään kuusi kohtaa jokaisen alaotsikon alle. Älä luettele tehtäviäsi ja vastuitasi. Keskity sen sijaan saavutuksiin. Ansioluettelon saavutuksiin liittyy konkreettisia, mitattavia tuloksia. Käytä saavutuslausekkeita jäsentääksesi luettelokohdat ja mitataksesi jokaisen kohdan.
Jos sinulla ei vielä ole kokemusta, keskity aiemmin suorittamiisi oppisopimuskoulutuksiin, työharjoitteluun ja vapaaehtoistyöhön.
Voit myös siirtää tämän osion matkailu- ja ravitsemisalan ansioluettelossasi koulutusosion jälkeen. Jos sinulla on vaikeuksia koota yhteen minkäänlaista kokemusta, harkitse opiskelija-ansioluettelon kirjoittamista.
Tarjoilija
Kolme Keijua Bistro, Helsinki
Elokuu 2018 – nykyhetki
Baarin henkilökunta
Zelenoffin Urheilubaari, Helsinki
tammikuu 2017–heinäkuu 2018
Käytännön kokemus voi olla tärkeämpää kuin teoreettisen tiedon kokemus hotelli- ja ravintola-alalla, mutta se ei tarkoita, etteikö koulutuksesi olisi tärkeää. Suunnittele koulutusosio niin, että rekrytoijat voivat nopeasti ja helposti selata sitä. He usein odottavat vähintään matematiikan ja suomen kielen GCSE-arvosanat.
Kun listaat yliopistotutkintoja , ilmoita tutkintosi tyyppi, luokka ja nimi, opiskeluvuodet (ja odotettu valmistumispäivä, jos vielä opiskelet) sekä oppilaitoksen nimi ja sen sijainti.
Käytä tätä mallia:
[Tutkintoluokka] [Tutkinnon tyyppi] [Tutkinnon nimi]
[Yliopiston nimi] (opiskeluvuodet)
Kun ilmoitat lukio-opintojasi, listaa kaikki ylioppilastutkintosi nimeltä, opiskeluvuosina, koulun nimellä ja sijainnilla. Ylioppilastutkintojen osalta ilmoita vain suorittamiesi ylioppilastutkintojen määrä, suoritusvuosina, koulun nimellä ja sijainnilla.
Muista mainita matematiikka ja suomi, kun ilmoitat suorittamiesi GCSE-kokeiden määrän. Jos sinulla ei ole työkokemusta, voit lisätä tähän luettelokohtia korostaaksesi saavutuksiasi, harrastuksiasi tai muita opintojesi aikana osoittamiasi erinomaisuuden osa-alueita.
Ravintola- ja pitopalvelualan ammatillinen tutkinto
Keudan ammattiopisto, Kerava
Valmistunut: 2018
Lukio (Lukio)
Töölön Yhteiskoulu, Helsinki
2013–2016
Aiheet: kuvataide, draama, suomalainen kirjallisuus
Majoitus- ja ravitsemusalalla oppimasi taidot ovat erittäin hyödynnettävissä, erityisesti ravintola-alalla. Taitojesi selkeä ja konkreettinen luettelointi auttaa sinua liikkumaan alalla ja sen ulkopuolella.
Helpottaaksesi elämääsi tulevaisuudessa, laita hotelli- ja ravintola-alan ansioluettelosi ja työilmoituksesi hetkeksi sivuun ja avaa uusi asiakirja. Listaa kaikki hotelli- ja ravintola-alan taidot, jotka olet oppinut vuosien varrella. IT-taidot , viestintätaidot , pehmeät ja kovat taidot. Jatka, kunnes ideat loppuvat. Nyt tulee ratkaiseva osa.
Lisää jokaiseen taitoon lause, joka kuvaa tarkalleen, miten olet osoittanut kyseisen taidon. Ole mahdollisimman tarkka.
Kaikki kovat tai pehmeät taidot , joita et pysty tähän, putoavat pois listalta. Jäljelle jää vain päälista taidoista tätä ja tulevia ansioluetteloita varten . Täydennä sitä ajan myötä ja tee ansioluetteloiden räätälöinnistä helppoa.
Räätälöinti tarkoittaa oikeiden taitojen valitsemista tiettyyn sovellukseen.
Palaa esimerkiksi työpaikkailmoitukseesi ja kopioi 5–10 taitoa ja varmista, että kattaa ainakin ilmoituksessa mainitut asiat. Korvaa synonyymeillä (esim. 'tiimipelaaja' → 'tiimityö') tarvittaessa, jotta ne vastaavat ilmoituksen avainsanoja.
Yli 6 miljoonan CV:n luontityökalullamme luodun ansioluettelon perusteella havaitsimme seuraavaa*:
*Tiedot ovat peräisin viimeisten 12 kuukauden ajalta (elokuu 2023–elokuu 2024).
Työssäsi on paljon hyviä puolia, jotka eivät sovi sellaisten otsikoiden kuin koulutus, kokemus tai taidot alle.
Lisää matkailu- ja ravitsemusalan ansioluetteloosi osioita, jotka sisältävät nämä asiat, ja saat etulyöntiaseman kilpailijoihisi nähden. Voit sisällyttää siihen kielitaitoja, palkintoja, muita saavutuksia, harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita tai sertifikaatteja.
Sertifikaateilla on merkittävä rooli hotelli- ja ravintola-alalla. Joskus ne on hankittava ennen työsuhteen aloittamista, mutta useimmiten osallistut työssäoppimisen yhteydessä johonkin koulutukseen (kuten alla olevaan elintarvikehygieniasertifikaattiin). Työterveys ja -turvallisuus ovat toinen tärkeä osa-alue hotelli- ja ravintola-alalla, johon kannattaa ehdottomasti tutustua.
Sertifiointi
Harrastukset
Saatekirjeen kirjoittaminen ei ole niin työlästä kuin miltä se saattaa kuulostaa, ja lisäksi se on ehdottoman välttämätöntä.
Ihmiset saattavat kertoa sinulle, että monet työnantajat eivät edes lue saatekirjeitä. Tämä voi pitää paikkansa joissakin olosuhteissa, mutta haluatko todella jäädä kiinni ilman saatekirjettä? Tai huonosti kirjoitetun?
Tee matkailualan ansioluettelostasi oikeutta ja lähetä se osana täydellistä hakemusta – hakemuskirjeen kanssa . Varmista vain, että ansioluettelosi pohja vastaa hakemuskirjeen pohjaa.
Saatekirjettä ei kannata lähettää vain, jos sinua on nimenomaisesti ohjeistettu olemaan lähettämättä sitä. Hyvä majoitusalan saatekirje noudattaa suomalaisen yritysmaailman saatekirjeen vakiomuotoa ja sisältää:
Kuinka pitkä saatekirjeen tulisi olla? Majoitus- ja ravitsemusalan saatekirjeen tulisi olla puolikkaan ja yhden A4-sivun välillä, yhteensä noin 200–350 sanaa. Jos olet laatinut työpaikkailmoituksesi ja henkilökohtaisen esittelysi, olet jo puolivälissä.
Joskus kyse on pöydän kattauksesta tai baaritiskin valaistuksesta. Eteiseen soivasta pehmeästä musiikista. Pieniltäkin kosmeettisilta yksityiskohdilta tuntuvat asiat voivat olla ratkaisevia – hyvässä tai pahassa.
Tee majoitusalan ansioluettelostasi vaikuttava ja vältä katastrofi pitämällä mielessä seuraavat ansioluettelon rakenteen perussäännöt :
Oikolue ja tarkista hotelli- ja ravintola-alan ansioluettelosi ja saatekirjeesi oikeinkirjoitus. Pyydä jotakuta toista lukemaan ja oikolukemaan molemmat asiakirjat.
Käytä mitä tahansa saatavilla olevia sovelluksia, verkkosovelluksia tai ohjelmia, jotka voivat auttaa sinua oikeinkirjoituksen ja kieliopin kanssa. Et odottaisi ihmisten hyväksyvän tahriintunutta lasia tai tahraista univormua.
Vielä yksi vinkki ansioluettelon laatimiseen: ota yhteyttä, jos et ole kuullut viikon kuluttua. Lyhyt puhelu tai sähköposti on yksinkertainen ja lähettää kaikki oikeat viestit.
Sinun ei tarvitse olla CV:n kirjoittamisen asiantuntija. LiveCareerinCV-rakentajasta löydät valmiita sisältöjä jokaiselle toimialalle ja tehtävälle, joita voit sitten lisätä yhdellä napsautuksella.

Olet päässyt maaliin – kädessäsi häikäisevä uusi esimerkki matkailu- ja ravitsemusalan ansioluettelosta. Onko mainitsemissani jotain, mistä haluaisit lisätietoja? Onko sinulla kommentteja, kysymyksiä tai palautetta? Ehkä sinulla on omia neuvoja annettavaksi? Jätä ne alla olevaan kommenttiosioon!
Toimituksemme on tarkistanut tämän artikkelin varmistaakseen, että se on LiveCareerin toimituksellisten ohjeiden mukainen. Tarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että asiantuntijaneuvomme ja suosituksemme ovat yhdenmukaisia kaikissa uraoppaissamme ja että ne ovat linjassa nykyisten CV:n ja saatekirjeen kirjoitusstandardien ja -trendien kanssa. Yli 10 miljoonaa työnhakijaa luottaa meihin, ja tuemme heitä unelmatyönsä löytämisessä. Jokaista artikkelia edeltää tutkimus ja tarkastelu sen varmistamiseksi, että sisältömme vastaa markkinoiden nykyisiä trendejä ja kysyntää.
Tietoja kirjoittajasta
LiveCareer-tiimi on jakanut parhaat neuvot, jotka auttavat sinua edistämään uraasi. Toimitustiimimme asiantuntijat ovat kirjoittaneet yli sata opasta täydellisen ansioluettelon tai hakemuskirjeen kirjoittamiseen.
Arvioi tämä artikkeli:
Hospitality cv
Keskimäärin:


Opi muotoilemaan saatekirje Suomessa. Tutustu tärkeimpiin vaiheisiin ja asiantuntijan laatimaan saatekirjeen malliesimerkkiin, jotta voit räätälöidä omasi helposti vuonna 2025.
Opi kirjoittamaan saatekirje ChatGPT:n avulla. Tutustu vinkkeihin ja katso puolueeton tarkastelumme ChatGPT-saatekirjeiden eduista ja haitoista.

Miten saatekirje rakennetaan Suomessa? Katso saatekirjeen rakenteeseen sisällytettävät pääosat ja keskeiset elementit (esimerkkien kera).
Asiakkaamme palkkasivat: